Burgerschap
Goed onderwijs is per definitie goed burgerschapsonderwijs en draagt bij aan de ontwikkeling van de leerling tot een veelzijdig ontwikkeld persoon. Het ontwikkelen van burgerschap is geïntegreerd in het onderwijs op DNS.
Burgerschap vraagt ook om de ontwikkeling van kennis en inzicht over de democratische rechtsstaat en de veelheid van aspecten in onze moderne pluriforme samenleving. DNS ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat leerlingen deze kennis en inzichten ontwikkelen door dit systematisch voor te leven, te integreren in het totale onderwijs en op die manier bewustwording bij leerlingen te realiseren. Dat gebeurt in onderzoekstijd, tijdens mentoruren en tijdens specifieke gereedschaps- of examenvakken.
Op DNS werken leerlingen aan de volgende ontwikkeldoelen:
Ontwikkelen van kennis vanuit verwondering
Leerlingen die de school verlaten:
Ontwikkelen als mens
Leerlingen die de school verlaten:
Ontwikkelen van eigenaarschap
De leerlingen die de school verlaten:
Ontwikkelen in een leergemeenschap
De leerlingen die de school verlaten:
Verbinding met de omgeving is een essentieel onderdeel van de burgerschapsopdracht. De school staat letterlijk midden in de stad. Alle thema’s en gebeurtenissen van de grote stad komen langs. Thema’s die in het onderwijs aan de orde komen, zijn onder andere: armoede, criminaliteit, inclusiviteit, radicalisering, ongelijkheid, culturele verschillen, ethische dilemma’s, vluchtelingenproblematiek, duurzaamheid, verdraagzaamheid, solidariteit, racisme, geopolitieke kwesties en levensbeschouwelijke tegenstellingen.