Profielkeuze en studiekeuze
In het einde van het schooljaar in leerjaar 2, havo 3 en vwo 3 kiezen leerlingen een profiel en vakkenpakket waar ze uiteindelijk het eindexamen in maken.
In leerjaar 2 (mavo), havo 3 en vwo 3 moet je een profiel en vakkenpakket kiezen.
Havo- en vwo-leerlingen kiezen aan het eind van leerjaar 3 uit twee stromen die leiden naar het eindexamen in een van de vier verschillende profielen:
Stroom | Profiel |
Humanics (maatschappijstroom) | Profiel Cultuur & Maatschappij |
Profiel Economie & Maatschappij | |
Science (natuurstroom) | Profiel Natuur & Techniek |
Profiel Natuur & Gezondheid |
Binnen deze profielen bestaan er twee soorten vakken: verplichte vakken, die voor alle leerlingen hetzelfde zijn en keuzevakken, die verschillend zijn voor de leerlingen.
Omdat het kiezen van een goed passend profiel best lastig is word je door je begeleid bij het maken van de profielkeuze. Dit door middel van gesprekken met de mentor of de decaan en verschillende studiekeuzeactiviteiten. Een van de ondersteunende activiteiten is het werken met Qompas. Dit is een online hulpprogramma bij het maken van de profiel- en studiekeuze op havo en vwo. De leerlingen doorlopen verschillende stappen op deze website om er zo achter te komen welke talenten en interesses ze hebben.
Ook de keuze voor een toekomstige studie is een lastige. Er is zo ontzettend veel te kiezen! Tijdens de mentoruren gaan jij en je medeleerlingen daarom aan de slag met deze keuze. De school heeft verschillende activiteiten georganiseerd in een jaar om jullie kennis te laten maken met het studiekeuzeproces.
Daarnaast vragen we je om buiten school aan de slag te gaan met de studiekeuze. Dit onder andere door open dagen en meeloopdagen te bezoeken.
Het kabinet heeft de basisbeurs in het hoger onderwijs opnieuw ingevoerd. Dat betekent dat we geen leenstelsel meer hebben en de regeling is aangepast. Alle informatie hierover kunt u vinden op de volgende site: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/
De kosten voor het studieleven zijn anders dan voor scholieren. Gaat iemand uitwonend studeren dan kunnen de kosten nog hoger uitvallen. Voor een overzicht van de kosten per maand (ongeveer) kan de website van het Nibud geraadpleegd worden. Daar zijn de kosten uitgebreid berekent en uitgelegd.
Tenslotte is er nog de Rekenhulp van duo, hiermee kan de hoogte van studiefinanciering worden berekend en worden de meest gestelde vragen over studiefinanciering beantwoord.
Om te kijken of een opleiding een lotingstudie is en vanaf wanneer je je kunt aanmelden kun je op de volgende site terecht. Je vindt hier de matchingsprocedure van veel hogescholen en universiteiten.