Vanuit D66 in de gemeenteraad van Tilburg zijn vragen gesteld over de huisvestingssituatie van DNS. Naar aanleiding hiervan, hebben de media hieraan de nodige publiciteit gegeven. Helaas merken we dat niet altijd de juiste feiten vermeld worden.
Daarom zetten we hier de feiten op een rijtje:
1. Hoe zit het met het aantal leerlingen en het voortbestaan van de school?
DNS heeft dit jaar flink wat minder nieuwe aanmeldingen voor de brugklas gekregen. Op dit moment heeft de school ruim voldoende leerlingen. In de berekeningen houden we echter rekening met een jaarlijkse instroom van 150 nieuwe brugklassers. De school kan het één of twee jaren opvangen als er minder nieuwe brugklassers bijkomen, maar wanneer dit erg lang duurt dan wordt de financiële uitdaging erg groot.
2. Hoe zit het nu precies met de huisvesting?
De grond en panden in de Sint Josephstraat zijn vorig jaar aangekocht door de gemeente. Dat betekent dat DNS op de locatie in de Sint Josephstraat een nieuw gebouw gaat bouwen, uiteraard met behoud van de mooie monumentale panden. Tijdens het bouwproces moet DNS verhuizen naar een tijdelijke locatie. En daar zit het probleem. Het duurt nog minimaal tot 2026 voordat de school naar het tijdelijke gebouw kan dat de gemeente op het oog heeft. En omdat dus dan pas vanaf 2026 gebouwd kan gaan worden, staat er pas in 2028 een nieuw gebouw.
3. Waarom zijn er vragen gesteld in de raad?
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van middelbare scholen.
Al jaren is de instroom van nieuwe brugklassers op DNS min op meer stabiel (schommelt rond de toelaatbare 150, vorig jaar moesten we nog vijf leerlingen uitloten), dus een terugloop in nieuwe leerlingen is een duidelijke trendbreuk die voor een groot deel verklaard kan worden door de huisvestingssituatie. Ook weten we uit een onderzoek dat we gedaan hebben dat voor een aanzienlijke groep leerlingen de huisvestingssituatie de doorslag heeft gegeven om zich niet bij DNS maar bij een andere school aan te melden. Om die reden doen we een beroep op de gemeente om met ons mee te denken zodat we eerder naar een tijdelijk gebouw kunnen dat bij voorkeur ook goed met het OV bereikbaar is, zodat we niet het risico lopen op een tweede jaar (of misschien zelfs derde jaar) met slechte aanmeldingscijfers. D66 deelt deze zorgen en is van mening dat een school als DNS die al 20 jaar bewijst te voorzien in een waardevol onderwijsconcept in de onderwijsregio, dit soort risico’s niet zou moeten lopen ten gevolge van een huisvestingsprobleem.
4. En hoe nu verder?
Het bestuur van vereniging OMO – waaronder DNS valt – is met de gemeente in overleg over mogelijke oplossingen om DNS in de zomer van 2025 naar een tijdelijk gebouw te kunnen laten gaan. Als dat lukt dan worden de perspectieven volstrekt anders en verwachten we dat het aantal aanmeldingen (zeker ook met een goed en nieuw gebouw in het vooruitzicht) snel stabiliseert. En ondertussen werken we onverwijld verder aan ons mooie onderwijs!